Monday, June 27, 2011

Bijak Kah ???










Assalamualaikum...

Wahh terkejut bukan tgk duit tuuu...?? act...aku bukan lah pakar ekonomi yang ingin membincangkan tentang kewangan semasa....cuma aku hanya ingin kongsi pendapatan...opss...bukan....cuma nak kongsi pendapat dan sedikit pandangan tentang trend skrg ni org suka wat personal loan pastu simpan kat ASB, ASN bla..blaa....
OPss tak lupa jugak...ada yg buat personal loan sbb nak kawen (bagi aku tak proper la cara ni)....hurmm..
Sejak akhir² nie... institusi kewangan sudah rancak menawarkan pelbagai jenis pelaburan seperti pelaburan bijak...tp sebijak manakah ia?? pelaburan emas, Amanah² saham, yang terbaru tu Amanah saham hartanah....
Ada antara pelaburan² ini....tidak memberi pulangan baik kepada kita...tapi ada juga pelaburan yang memberi kita keuntungan...namun ada jugak ruginya....
(Ini semua atas penelitian aku aje yer...)

okey....

bagi aku...pelaburan yang menguntungkan adalah....pelaburan hartanah & emas....
kalau buat loan semata² untuk boh dlm ASB aku rasa...xbegituu bijakk....

kerana apa....lihat situasi seperti dibawah....

Si A:

Melabur dlm Amanah saham dgn pelaburan bijak sbyk rm 150K, selama 25 tahun. Dia akan dapat faedah/bonus setiap tahun lebih kurang...7-9% setahun. Setiap bulan kena byr lebih kurang rm1k ++....Pelaburan tu xboleh bwk keluar sehingga 25 tahun....yang boleh bwk keluar adalah faedah/bonus sahaja....
Bila sudah cukup 25 tahun, si A ni mempunyai simpanan sebanyak rm15oK....ok that's all....tp klu dia tak kacau faedah...maybe dlm rm160K +++ kot....

Si B:

Membuat personal loan sebanyak rm150K selama 25 tahun dengan tujuan membeli tanah. Setiap bulan kena byr kpd bank rm1k+++......25 tahun telah berlalu....beliau ingin gunakan duit untuk keperluan di hari tua....lalu beliau menjual tanahnya....ok pada masa beliau ingin menjual tanah ini agak² brpkah nilainya...fikirkan....boleh jadi rm300K, boleh jadi rm450K...dan x mustahil rm 600K....sbb harga tanah sentiasa naikk....bygkanlah klu dia menjual tanah itu dgn harga 600K....woww....berbaloi takkk.....

Dalam kes nie....si A atau si B lg bijak....

kesimpulannya : 25 tahun berlalu...si A hanya mdpt rm150K...si B plakk untung berpanjangan dgn nilai tanah yang semakin meningkat naik...


hurmm....oklah itu lah sedikit sebanyak yang dapat aku kongsikan dibenakku ini....





7 comments:

Anonymous said...

i like

Nor Ainun Mansor said...

Bijak la kak Ziha nie....bagus..bagus....memang ada yang tak bijak...

Si Ratu Pari said...

tu lah ainun....klu kesempatan waktu skrg ni beli lah tanah / rumah...dikhuatiri bila semakin meningkat harganya...suatu hari nti kita takkan dpt mampu beli lg...

Rashid said...

Yup! itulah sebab sedang kumpulkan tanah ni .. hehe

Si Ratu Pari said...

bagus tuuu...

cik_sna said...

hmm. kena start fikir pasal pelaburan ni. duet oo duet..

*salam ziarah^^

aniswany said...

sikit2 lama2 jadi bukit ^__^


*thanx folo anis =)