Friday, May 20, 2011

Tentang Jodoh....dan Tips Mendapat Jodoh....

Assalamualaikum

Entry kali nie tentang jodoh?? hehe....saje sebenarnya nak share dekat sini. Memandangkan aku pun ada pengalaman sedikit sebanyak yang boleh diambil sbg. pedoman mahupun panduan....Baru² ni kan kat TV9 , rancangan semanis kurma bertajuk "Perigi mencari timba"...tapi maaf yer nak ckp awal²....tajuk ni x de mengena dgn aku yer....cuma aku nak share bbrp. tips berkenaan "takdir jodoh" yang Allah tentukan buat kita. Adakah takdir jodoh yang telah ditentukan buat kita bermaksud kita tak boleh memilih lg bakal calon suami / isteri kita ?
Aku pernah terbaca bahawa jodoh, ajal, rezeki kita telah ditulis di luh mahfudz....tetapi takdir ini masih lg berubah apabila kita berdoa....dengan ini teringat firman Allah s.w.t bermaksud " tidak aku mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga ia mengubahnya sendiri ". Ini membawa maksud yang kita haruslah berusaha, misalnya dlm urusan rezeki...jika kita inginkan rezeki dan keluar dari kemiskinan dsb....hendaklah kita berusaha disamping itu kenalah berdoa dan bertawakal....
Okey....berbalik kisah jodoh tadi....pengalaman aku tentang doa & jodoh .....Alhamdulillah jodohku dengan suami aku ini adalah hasil dari doaku. Aku telah panjatkan doa ini semasa ku masih di alam remaja lagi...sekitar umur 15 tahun, setiap kali lepas sembahyang fardhu doaku memohon kpd Allah agar aku diberi jodoh dikalangan orang yang baik², penyayang & bertanggungjawab, murahkan rezeki bakal jodohku, tak kira siapapun dia selamatkan lah dia dimana ia berada , panjangkan umurnya, sihatkanlah dia. Jadi sekarang aku dapati suamiku adalah betul² apa yang ada dalam doaku....syukur kepada Allah S.W.T kerana telah memakbulkan doaku....Buat suamiku sentiasalah menjadi seperti ini selalu dengan izin Allah....

Pengalaman bertemu dengan suamiku pada kali pertama....mmg sungguh rasa kelainan sekali sbb dpt rasakan bahawa dia lah jodohku....walhal aku pon xmengundang rasa gerak hati itu tp aku just follow the flow....tp aku still berdoa....jika lelaki ini baik dan terbaik buatku, dekatkan lah ia padaku....jika sebaliknya, jauhkan lah ia dari ku...tp...akhirnya ia semakin dekat dgnku....

Sblm ni ....aku dpt mengenali bberp org lelaki yang hadir dlm hidupku....namun selalunya dpt ku rasakan mereka bukan jodohku...dan aku juga berdoa jika mereka baik dktkanlah, jika sebaliknya...jauh kan....mmg telah terbukti...

Jadi buat kawan²ku yang belum bertemu jodoh...berdoalah....percayalah pada doa...mohon lah kepada Allah...kerana hanya Allah lah yang memberi kita jodoh.

dan...kat bawah ni ada bbrp. tips untuk mendapat jodoh

1. Membaca surah Yaasin setiap malam sebab dalam satu hadist nabi bahawa surah Yaasin ada 10 keberkatan, satu darinya ialah sesiapa yang masih belum berjodoh maka akan diberi jodoh. Baca kalau boleh setiap malam, atau kerap, dan niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh dan berikan yang baik dan beriman. Insyaallah mustajab.

2. Membaca surah Fatihah berulang-ulang kali, niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh. Juga terdapat dalam sebuah hadist, yang mana surah fatihah ada beberapa keberkatan antaranya diberi jodoh, baca berulang-ulang contoh 1x atau 3, 5, 7 atau seberapa yang anda suka dan niatkan supaya Allah swt berikan jodoh yang baik dan soleh.

3. Melakukan sembahyang hajat selama 3 hari berturut-turut dengan penuh kusyuk dan pengharapan, dan lakukan juga amalan-amalan lain yang baik-baik, contoh sedekah, zikir, ziarah org sakit, yang penting hati sentiasa bergantung harap kepada Allah sahaja, jangan harap dari selain Allah, berdoa dengan sungguh-sungguh, dengan nada suara yang lembut dan merendah diri. Adukan problem anda kepada Allah swt, jika seseorang merahsiakan problemnya kepada manusia, kemudian mengadu hanya kepada Allah, maka Allah swt akan bantu dia, jika dia mengeluh kepada manusia maka Allah swt tidak akan bantu dalam masalah tersebut.

4. Berdoa disetiap selepas sembahyang 5 waktu, dengan berdoa untuk minta jodoh sahaja selama 20 minit-30 minit. Berdoa dengan mata separuh pejam. Insyaallah

5. Bangun tengah malam sembahyang tahajjud, kemudian solat taubat 2 rakaat, kemudian sembahyang hajat beberapa rakaat yang anda mampu. Lagi banyak lagi baik. Kemudian berdoa dengan kusyu’, insyaallah.

6. Solat hajat 2 rakaat –> Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, sehingga datang rasa benar-benar yakin yang Allah swt telah makbulkan. Kalau masih tak yakin usahakan pada malam berikutnya sehigga datang keyakinan. Bila anda telah benar-benar yakin bahawa doa anda telah makbul, insyaallah, tunggu ajalah orangnya.(Tawakkal)

7. Betulkan niat, nak kahwin kerana Allah, untuk selamatkan diri samada dari maksiat, ingin mendapat zuriat, untuk memudahkan menjalankan perintah Allah. Sabda nabi SAW, Allah menjamin untuk menolong 3 golongan:
1. Seseorang yang berjihad dijalannya
2. Seseorang yang berhutang dan berniat untuk membayarnya
3. Seseorang yang mahu kahwin untuk selamatkan agamanya

8. Berdoa dengan kusyuk diwaktu tertentu yang mustajab atau ditempat-tempat tertentu yang mustajab. Contoh: Diantara azan dan Iqamah, waktu hujan, waktu jam 3-5pagi (tahajjud), dalam masjid, berdoa dengan disertakan ismulazam, sesudah solat 5 waktu, sesudah solat asar sehingga terbenam matahari pada hari Jumaat. dalam keadaan suci, badan, pakaian dan tempat, mengadap kiblat, suara antara kedengaran dengan tidak, meminta seperti seorang fakir yang sangat mengharap dan dalam kelaparan.

9. Berdoa dengan dimulai pembuka doa dan selawat, kemudian penutup doa dan selawat.Contoh paling simple;

Pembuka:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.
Kemudian bacalah apa2 saja doa samaada dalam bahasa Arab atau bahasa Melayu atau apa2 saja bahasa yang anda mahir…
Penutup:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.

10. Berdoa dengan mengunakan doa-doa dari ajaran Rasulullah atau dari Al-Quran adalah doa terbaik dan paling berkat, jika tak pandai doa ajalah dalam bahasa sendiri, Allah swt maha memahami.

12. Selama beramal, jangan makan makanan, pakaian, tempat atau apa sahaja yang haram, subhat, kotor, makruh, makan makanan yang bersih, halal dan suci.Insyaalllah jika anda amalkan tips-tips diatas dengan hati yang bersih dan ikhlas, apa sahaja permohonan, hajat, permintaan anda akan dimakbulkan oleh Allah, yakinlah. Kalau tak yakin cuba dulu, dan lihat sendiri. Jangan minta perkara-perkara yang karut-karut atau perkara mustahil, mintalah perkara-perkara yang baik sahaja. Allah swt maha kaya, dia mempunyai khazanah yang tidak ada kesudahan dan tak pernah berkurang, dia maha pangasih dan maha pemurah pula, dia suka memberi, dia suka manusia meminta dan berharap kepadanya, manusia sahaja yang kebanyakan tidak bijak kerana tidak mahu meminta dari Tuhan yang amat kaya dan pemurah. Meminta kepada sesama manusia adalah ibarat Seorang pengemis yang mengemis kepada pengemis yang lain.

Semoga Allah swt memberi anda jodoh yang terbaik.

No comments: